Placki ziemniaczane (mrożone) z nakładką jarską

wtorek Lut 25, 2014

Jeden z niżej podanych dodatków (I-VI), 1 opakowanie mrożonych placków ziemniaczanych (6-8 szt.), 2 łyżki margaryny, 2 łyżki oleju, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Najpierw przygotować jeden z niżej podanych dodatków. Nie rozmrożone placki ziemniaczane ułożyć jeden obok drugiego na dnie odpowiednio szerokiego naczynia wysmarowanego grubo margaryną i posmarować je olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Po ok. 10 min. wyjąć i pokryć każdy placek odpowiednią częścią niżej podanych dodatków (I-VI). Ponownie wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia ok. 20 min. Po wyjęciu posypać natką.

Dodatki

I. 15 dag żółtego sera (twardego lub topionego), 1 duża cebula (ok. 10 dag), 3 łyżki ketchupu Ser pokroić na cienkie plasterki, rozłożyć na plackach. Posypać drobno pokrojoną cebulą, pod koniec pieczenia polać ketchupem.

II. 3 średnie strąki papryki konserwowej, 4 łyżki tartego żółtego sera, 3 łyżki ketchupu Paprykę osączyć, posiekać drobno, rozłożyć na plackach, posypać serem. Pod koniec pieczenia polać ketchupem.

3 duże cebule

III. 3 duże cebule (ok. 30 dag lub tyle samo porów), 1 łyżka masła (lub margaryny), sól, 4 łyżki ketchupu. Cebule pokroić w krążki, poddusić na maśle nie rumieniąc (pory należy przed duszeniem oczyścić, odcinając zielone części liści i korzonki, opłukać, pokroić w krążki, sparzyć wrzącą wodą, osączyć, osuszyć), rozłożyć na plackach, osolić. Pod koniec pieczenia polać ketchupem.

IV. 20 dag bryndzy (lub sera białego), 2 łyżki ketchupu, 1 duża cebula (ok. 10 dag), – 1 łyżka masła (lub margaryny) Bryndzę rozetrzeć z ketchupem i drobno pokrojoną cebulą podduszoną na maśle. Rozłożyć na plackach.

Pieczarki oczyścić

V. 30 dag pieczarek, 1 duża cebula (ok. 10 dag), 1 łyżka masła (lub margaryny), sól, – 2 łyżki ketchupu (lub przecieru pomidorowego wymieszanego ze szczyptą papryki lub lebiodki – origano)

Pieczarki oczyścić, wypłukać, osączyć, pokroić na plasterki. Cebulę drobno pokroić, poddusić na maśle nie rumieniąc, dodać pieczarki, chwilę poddusić, osolić. Rozłożyć na plackach. Pod koniec pieczenia polać ketchupem.

Grzyby umyć

VI. 4 dag grzybów suszonych, 1 duża cebula (ok. 10 dag), 1 łyżka masła (lub margaryny), 4 łyżki serka homogenizowanego, pieprz ziołowy, sól

Grzyby umyć, namoczyć na 2 godz., ugotować do miękkości pokroić na paseczki, poddusić na maśle z drobno pokrojoną cebulą, odparowując płyn, wymieszać z serkiem i szczyptą pieprzu, osolić. Rozłożyć na plackach.

Leave a Reply

Comment