Placek drożdżowy z kruszonką

wtorek Lut 18, 2014

Produkty: rozczyn – 50 g drożdży, 1 łyżka mleka, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka cukru ciasto – 4 żółtka, 150 g cukru, 3/4 szklanki mleka, sól, 500 g mąki, 1/3 laski wanilii, 100 g masła lub margaryny, sól kruszonką – 40 g mąki, 60 g masła, 60 g cukru pudru.

Sposób wykonania. Przygotować rozczyn, a następnie wg znanych już zasad wyrobić ciasto drożdżowe, odstawić do wy-rośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę, najlepiej bez jednego brzegu. Kruszonkę przygotować w następujący sposób: na stolnicę wyłożyć mąkę i stężały tłuszcz, przesiać cukier puder wszystkie produkty posiekać nożem, aż powstaną grudki wielkości grochu. Placek posmarować białkiem i posypać równomiernie kruszonką. Gdy ciasto wyrośnie, wstawić do pieczenia. Upieczony placek po przestudzeniu zsunąć z blachy na czystą drewnianą stolnicę, posypać po wierzchu przez sitko cukrem pudrem.

Leave a Reply

Comment