Pizza ziemniaczana

sobota Maj 19, 2012

-1 kg ziemniaków, sól, cztery łyżki masła (margaryny), 2 jajka, gałka muszkatołowa, 25 dag pieczarek, 20 dag tartego sera (gouda lub ementaler), 5 dużych jędrnych pomidorów, sól, pieprz, tarta bułka i tłuszcz do formy

Ziemniaki wyszorować, obrać, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować, ostudzić, przepuścić przez maszynkę. Dodać 1 łyżkę masła, jajka, gałkę muszkatołową i dokładnie rozetrzeć. Wyłożyć równą warstwą do wysmarowanej grubo tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Na wierzchu przykryć pieczarkami obsmażonymi w 2 łyżkach masła, posypać potową ilości utartego sera, ułożyć plastry pomidorów, posypać solą i pieprzem oraz pozostałym serem. Wierzch posypać wiórkami z pozostałego masła, wstawić na 20 min do rozgrzanego piekarnika. Podawać z zieloną sałatą z sosem winaigret- te.

Zrobić próbę-jeśli wrzucony ziemniak szybko rumieni się, wrzucić ziemniaki w takiej ilości, aby swobodnie pływały i smażyć na małym ogniu. Gdy ziemniaki zrumienią się, osączyć i przełożyć do drugiego naczynia, przykryć. Smażyć pozostałe ziemniaki. Przed podaniem włożyć jeszcze raz do rozgrzanego tłuszczu i zrumienić. Podawać osączone z tłuszczu, posypane solą (do smażenia frytek są wygodne druciane koszyczki).

Leave a Reply

Comment