Pieczywo tarte z owocami

niedziela Mar 9, 2014

– 25 dag tartego czerstwego chleba razowego (lub białej bułki), 5 dag zmielonych orzechów włoskich (lub migdałów), 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny (uprzednio dobrze wyszorowanej), 5-6 łyżek cukru (zależnie od tego, jak kwaśne są owoce), 1 łyżka margaryny do wysmarowania foremki, 5 średnich jabłek (ok. 50 dag lub tyle samo innych owoców, np. wydrylowa- nych wiśni, śliwek), 5 łyżek masła (lub margaryny)

Chleb wymieszać z orzechami, cynamonem, skórką cytrynową i połową cukru (można też skropić kieliszkiem rumu). Połowę doprawionego chleba rozłożyć warstwą grubości ok. 1 1/2 cm na dnie foremki wysmarowanej margaryną. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić na cienkie plasterki. Wymieszać z pozostałym cukrem. Rozpuścić połowę masła, polać nim chleb w foremce, rozłożyć na tym jabłka, przykryć drugą połową chleba, posypać wiórkami pozostałego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec pod przykryciem ok. 20 min., a następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze ok. 20 min. Uwaga. Tę potrawę można zrobić również z zeschniętego i pokru-szonego ciasta.

Leave a Reply

Comment