Pieczarki z groszkiem i jabłkami

poniedziałek Mar 17, 2014

– 75 dag dużych pieczarek, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego, sól, 1 1/2 szklanki groszku świeżego, mrożonego lub konserwowego (ok. 30 dag), 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 3-4 łyżki masła (lub margaryny), 2 łyżki tartej bułki

Pieczarki oczyścić, wypłukać, osączyć, osuszyć, obrać kapelusze ze skórki, wyciąć trzonki. Szerokie naczynie wysmarować tłuszczem, włożyć połowę kapeluszy spodami (blaszkami) do góry. Posypać połową pieprzu i lekko osolić. Trzonki oskrobać, drobno posiekać. Groszek świeży lub mrożony zagotować raz w osolonej wrzącej wodzie (konserwowy zagotować w zalewie), osączyć. Wymieszać z posiekanymi trzonkami i natką, osolić. Wypełnić tą mieszaniną kapelusze grzybów oraz miejsca między kapeluszami. Polać połową roztopionego masła. Na tym umieścić pozostałe kapelusze spodami na dół, posypując pozostałym pieprzem i lekko soląc. Posypać wszystko tartą bułką i polać pozostałym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 30 min. pod przykryciem, a potem 10 min. bez przykrycia.

Leave a Reply

Comment