Patisony smażone

czwartek Mar 8, 2012

-50 dag patisonów, 1 jajko, 2 łyżki mleka, cztery łyżki mąki, cztery łyżki tartej bułki, sól, pieprz, olej do smażenia. Patisony umyć, obrać (z młodych skórki nie obierać) i pokroić w poprzek’ na plastry grubości 1 cm. Oprószyć plastry pieprzem i solą, obtaczać w

mące, roztrzepanym z mlekiem jajku oraz tartej bułce i smażyć na silnie rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z pikantną surówką.

Patisony duszone z warzywami, 50 dag patisonów, 1 cebula, cztery pomidory, 2 strąki słodkiej papryki, 2 łyżki margaryny, 1 /2 szkl. śmietany, 1 łyżeczka mąki, sól, natka pietruszki

Patisony umyć i obgotować 3 min we wrzącej, osolonej wodzie. Ostudzić, obrać ze skórki, rozkroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę, posolić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu. Gdy zacznie nabierać złotawego koloru, włożyć do niej patisony, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na cząstki pomidory oraz umytą, wypestkowaną i pokrojoną w paseczki paprykę. Podlać niewielką ilością wody, posolić i dusić. Gdy warzywa będą miękkie, podprawić śmietaną z mąką, zagotować, posypać siekaną natką. Jeść na zimno lub na gorąco z bułką, ryżem lub ziemniakami.

Leave a Reply

Comment