Paszteciki z nadzieniem z grzybów

sobota Lut 15, 2014

Produkty: ciasto półkruche 3 lub 4 (połowa proporcji), 40 g suszonych grzybów, 1 cebula, 30 g tłuszczu, 1 jajo, sól, pieprz, 20 g tartej bułki.

Sposób wykonania. Grzyby suszone umyć, namoczyć na pół godziny i w tej samej wodzie (ok. 2 szkl.) gotować 50 minut, odcedzić. Wywar wykorzystać na zupę. Grzyby przepuścić przez maszynkę. Cebulę drobno pokrajaną podsmażyć na tłuszczu, do-dać grzyby, tartą bułkę, podgrzać, zestawić z ognia, dodać przy-prawy i surowe jajko, wymieszać, wystudzić.

Rozwałkować ciasto do grubości 0,5 cm. Wyrównać brzeg, obci-nając go radełkiem. Wzdłuż dłuższego boku, w odległości ok. 3 cm od brzegu, ułożyć wałek z nadzienia grubości ok. 2 cm. Radełkiem odciąć ciasto powyżej wałka z nadzienia w odległości około 6 cm. Brzeg ciasta posmarować białkiem, złożyć obciskając ciasto wokół nadzienia. Pociąć na skośne kawałki szerokości ok. 4 cm, ułożyć na lekko natłuszczonej blasze, pozostawiając odstępy między pasztecikami. Wstawić do pieczenia, do piekarnika mocno rozgrzanego (o temperaturze ok. 270°C). Gorące paszteciki poda-wać jako dodatek do zup niepodprawionych.

Leave a Reply

Comment