Papryka zapiekana z ryżem i grzybami

środa Paź 17, 2012

-osiem strąków słodkiej papryki, 2 szkl. ryżu, 3 łyżki masła (margaryny), 25 dag pieczarek (podgrzybków), osiem średnich pomidorów, 15 dag utartego sera, 2 cebule, 1 pęczek natki pietruszki, 1 szkl. śmietany, 2 szkl. wywaru z jarzyn, sól, pieprz

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krążki. Cebule posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła, dodać opłukane i pokrojone w talarki trzony grzybów, chwilę podsmażyć, wsypać suchy ryż, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Przełożyć do rondla, zalać gorącym wywarem, chwilę pogotować, posolić, po czym rondel owinąć w gazety i koc, pozostawiając na kilka godz. Pomidory opłukać, pokroić w plastry.

Starannie oczyszczone kapelusze grzybów udusić na pozostałym tłuszczu. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwami ryż, paprykę i pomidory, posypać solą, pieprzem i tartym serem, powtórzyć warstwy w tej samej kolejności. Polać śmietaną, ułożyć kapelusze grzybów, a na nich kilka kawałeczków masła. Wstawić do gorącego piekarnika na 20 min. Podawać posypaną siekaną natką z surówką.

Leave a Reply

Comment