Papryka z nadzieniem jarskim

czwartek Mar 13, 2014

– 6-8 dużych strąków papryki zielonej lub czerwonej (80-100 dag), sól, jedno z niżej podanych nadzień (l-V), 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1 łyżka oleju

Strąki papryki umyć, wydrążyć, usuwając gniazda nasienne wraz z ogonkami i lekko osolić w środku. Pozostawić na 20-30 min. w chłodnym miejscu. W tym czasie przygotować jedno z niżej podanych nadzień. Napełnić nim papryki. Szerokie naczynie wysmarować tłuszczem i ustawiać w nim nadziane papryki otworem do góry. Skropić z wierzchu olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec pod przykryciem ok. 15 min. Następnie odkryć i piec bez przykrycia jeszcze 10 min. W razie potrzeby skrapiać w czasie pieczenia małą ilością gorącej wody.

Nadzienia

I. 1 średnia cebula (ok. 7 dag), 1 łyżka oleju, 2 średnie gotowane ziemniaki (ok. 20 dag), 20 dag twarogu, 1 jajo, 1/2 szklanki śmietany, 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego, sól

Cebulę drobno pokroić i zrumienić na oleju. Ziemniaki dokładnie rozgnieść i rozetrzeć lub przetrzeć przez sito, dodać cebulę, roztarty twaróg, jajo, śmietanę, pieprz, osolić, wymieszać.

30 dag bryndzy

II. 30 dag bryndzy, 1 jajo, 1/2 szklanki śmietany, sól (niekoniecznie). Bryndzę wymieszać z jajem i śmietaną. Jeśli bryndza jest mało słona, osolić. III. 4 łyżki ryżu suchego (lub 3/4 szklanki gotowanego), sól, 10 dag pieczarek,

– 1 średnia cebula (ok. 7 dag), 1 łyżka masła (lub margaryny), 2 łyżki gęstego ketchupu (lub przecieru pomidorowego). Ryż wypłukać, ugotować w 1 I osolonej wrzącej wody na półmiękko (ok. 10 min.). Pieczarki oczyścić, wypłukać, osączyć, osuszyć, drobno pokroić. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki, dusić razem 5 min. Wymieszać z ryżem, dodać ketchup, osolić do smaku.

3 duże cebule

Uwaga. To nadzienie można urozmaicić resztkami mięsa lub wędliny. IV. 30 dag tartego ostrego sera żółtego, 2 jaja, sól Ser wymieszać z jajami, osolić. Uwaga. Paprykę z nadzieniem IV należy zapiekać krócej (10-15 min.), żeby nadzienie nie stwardniało.

V. 3 duże cebule (ok. 30 dag), 2 łyżki oleju, 1 jajo, 1 łyżka tartej bułki, 3 łyżki gęstego ketchupu (lub przecieru pomidorowego), 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego, sól

Cebule drobno posiekać

Cebule drobno posiekać i zrumienić na oleju. Jajo ugotować na twardo, obrać ze skorupki, drobno posiekać, wymieszać z cebulą. Dodać tartą bułkę, ketchup, pieprz, sól, wymieszać.

Uwaga. W ten sam sposób można zapiekać inne wydrążone i wypełnione nadzieniem warzywa, np. ogórki, bakłażany, młode cukinie o miękkiej skórce, duże podłużne ziemniaki itp. Warzywom tym należy ściąć końce (ziemniaki uprzednio obrać). Następnie przeciąć każde w poprzek na pół, wydrążyć tak, aby powstała pionowa „rurka” i napełniać nadzieniem. Każde z tych warzyw można też przeciąć wzdłuż na dwie części, każdą część wydrążyć w kształcie łódeczki, którą napełniać nadzieniem.

Leave a Reply

Comment