Papryka pieczona

środa Lip 18, 2012

Umyte i osączone strąki słodkiej papryki ułożyć na blasze i wstawić do bardzo gorącego piekarnika (200-220°C). Gdy papryka zrumieni się z jednej strony, strąki obrócić i piec do zrumienienia się. Zrumienioną z dwóch stron paprykę włożyć na kilka minut do papierowej torby lub do garnka przykrytego szczelnie, aby zaparzyła się. Po wyjęciu obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowaną paprykę używać do różnych potraw.

Misz-masz, cztery strąki słodkiej papryki, cztery średnie pomidory, 3 łyżki oleju, 2 cebule, 20 dag bryndzy (sera solan), cztery jajka, sól, pieprz, mielona papryka

Paprykę przygotowaną wg przepisu „Papryka pieczona” pokroić w nieduże kawałki i udusić na tłuszczu. Do miękkiej papryki dodać pokrojone w kostkę cebule i jeszcze chwilę poddusić, nie rumienić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, bryndzę rozdrob-

nić. Pomidory i bryndzę dodać do papryki, poddusić 5 min, doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jajka umyć, wbić do papryki i potrzymać na ogniu, aż się zetną. Podawać z pieczywem.

Leave a Reply

Comment