Papryka faszerowana warzywami

czwartek Sie 9, 2012

-osiem strąków słodkiej papryki, osiem0 dag warzyw (marchewka, pietruszka, por, seler), 3 łyżki koncentratu pomidorowego, cztery-5 łyżek oleju, 5 łyżek tartego żółtego sera, sól, pieprz, mielona papryka, natka pietruszki

Paprykę umyć, każdy strąk nadciąć u nasady, usunąć gniazda nasienne. Opłukać, wrzucić na 2-3 min do wrzącej wody, osączyć. Wnętrza strąków lekko posolić. Warzywa umyć, oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Udusić do miękkości z połową oleju, wymieszać z koncentratem pomidorowym, natką i serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką. Strąki papryki napełnić farszem, ułożyć ciasno w rondlu nadzieniem do góry. Podlać paroma łyżkami wody i pozostałym olejem. Można wkroić kilka sparzonych i obranych ze skórki pomidorów i dusić 30-cztery0 min. Podawać polaną sosem naturalnym pozostałym z duszenia lub sosem pomidorowym z ziemniakami z wody.

Papryka faszerowana ryżem z grzybami, osiem strąków słodkiej papryki, 3/cztery szkl. ryżu, 3 dag suszonych grzybów, 2 średnie cebule, 1 jajko, 2 łyżki margaryny, sól, pieprz, natka pietruszki, 1 szkl. śmietany, 1 łyżka mąki

Paprykę przygotować wg przepisu „Papryka faszerowana warzywami”. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, osączyć, posiekać. Ryż ugotować na sypko, z dodatkiem części tłuszczu, na wywarze z grzybów. Cebule obrać, posiekać i zrumienić na tłuszczu. Do ryżu dodać grzyby, cebulę, jajko, sól, pieprz, natkę, wymieszać. Strąki papryki napełnić farszem, ułożyć ciasno w rondlu nadzieniem do góry, podlać paroma łyżkami wody i dusić. Gdy będzie miękka, wlać śmietanę wymieszaną z mąką, posolić i jeszcze chwilę poddusić. Podawać z ziemniakami z wody lub z pieczywem.

Leave a Reply

Comment