Papryka faszerowana kukurydzą

środa Cze 13, 2012

-osiem strąków słodkiej papryki, osiem dużych kolb kukurydzy (2 puszki kukurydzy konserwowej), sól, pieprz, majeranek, osiem średnich pomidorów, 1 łyżka przyprawy „Jarzynka”

Paprykę przygotować wg przepisu „Papryka faszerowana warzywami” (s. 200). Kolby kukurydzy wtożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 20 min. Odcedzić, ostrym nożem skroić ziarnka z kolby. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Strąki papryki napełnić kukurydzą, ułożyć ciasno w rondlu nadzieniem do góry. Podlać kilkoma łyżkami wody z przyprawą „Jarzynka”. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, podzielić na części i dusić razem z papryką. Podawać z ziemniakami z wody, z ryżem lub z pieczywem.

Papryka zapiekana z serem, osiem strąków słodkiej papryki, osiem jajek, 25 dag żółtego sera, masło, sól, 1 pęczek natki pietruszki. Upieczoną paprykę (przepis „Papryka pieczona” s. 199) obciągnąć ze skórki, przekroić wzdłuż, wyjąć gniazda nasienne, opłukać, osączyć. Ser utrzeć na tarce, wymieszać z roztrzepanymi jajkami, posolić, napełnić każdą połówkę papryki i ułożyć w ogniotrwałym naczyniu. Na każdej porcji położyć kawałek masła i zapiec. Przybrać natką pietruszki. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.

Leave a Reply

Comment