Ołatki z kabaczków

środa Mar 21, 2012

-osiem0 dag kabaczków, 1 jajko, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. Kabaczki umyć, obrać, przeciąć w poprzek, wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, odcisnąć sok. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz.

dokładnie wymieszać. Kłaść placuszki na rozgrzany tłuszcz, smażyć z dwóch stron na rumiano. Podawać z surówką z warzyw.Kalafior z wody z masłem

cztery mate kalafiory „karliki” (ok. 1 kg), 3 tyżki mleka, sól, cukier, 3 łyżki masła (margaryny), 3 dag tartej bułki

Kalafiory oczyścić, umyć, włożyć do dużej ilości wrzącej wody z dodatkiem mleka, soli i cukru. W czasie gotowania odwrócić. Miękkie wyjąć z wrzątku, osączyć, posypać zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem.

Leave a Reply

Comment