Ogórki na sposób grecki

czwartek Lut 9, 2012

-osiem0 dag ogórków, 2 łyżki mąki, olej do smażenia sos warzywny. 50 dag warzyw (seler, marchewka, pietruszka, cebula), 3 łyżki oleju, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, cukier, pieprz, 1 liść laurowy, kwasek cytrynowy

Ogórki umyć, obrać, pokroić w grubsze plastry, posolić, oprószyć mąką i obsmażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Cebulę posiekać, warzywa oczyścić, obrać, pokroić w zapałki, udusić na oleju z dodatkiem przypraw i koncentratu pomidorowego. Ogórki włożyć do sosu i podgrzać.

Ogórki duszone, osiem0 dag ogórków, 2 łyżki masła (margaryny), sól, 1/2 szkl. śmietany, 2 łyżki mąki, 1/2 pęczka koperku. Ogórki umyć, obrać, pokroić w plastry, udusić na rozgrzanym tłuszczu, posolić. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do ogórków, zagotować, posypać siekanym koperkiem.

Leave a Reply

Comment