Naleśniki z nadzieniem jarskim

niedziela Lut 16, 2014

Ciasto (na 14-16 naleśników): 1-2 jaja, sól, 1 szklanka mleka, 1 1/2 szklanki mąki (25 dag), 1 szklanka wody jedno z niżej podanych nadzień (I-IV) kawałek niesłonej słoniny do smarowania patelni, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia do zapiekania, 2 łyżki masła (lub margaryny), 3-4 łyżki tartej bułki

Jaja, sól, mleko, mąkę i wodę zmiksować. Jeśli się nie ma miksera, to wybić jaja do wysokiego dzbanka, dodać sól, ubić trzepaczką, wlać zimne mleko, wsypać mąkę i dobrze rozmieszać trzepaczką, aby nie było grudek. Rozprowadzić wodą do takiej gęstości, aby ciasto można było rozlać cienką warstwą na patelni. Odstawić na ok. 30 min. W tym czasie przygotować jedno z niżej podanych nadzień. Patelnię o średnicy ok. 20 cm dobrze rozgrzać, smarować słoniną nabitą na widelec (lub gazą owiniętą na widelcu i maczaną w oleju). Wlewać kolejno małe porcje ciasta, rozprowadzać po patelni, przechylając ją i zlewając nadmiar ciasta z powrotem do dzbanka. Smażyć po jednej stronie. Gdy ciasto się zetnie i lekko przyrumieni, wykładać na płaski talerz odwrócony do góry dnem. Każdy naleśnik smarować cały równomiernie jednym z nadzień (I-IV) po usmażonej stronie, zostawiając jedynie wolny pasek na obwodzie. Zawinąć 2 przeciwległe brzegi naleśnika na 2-3 cm do środka, a potem zwinąć go ciasno w rulonik. Płaskie naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć ciasno naleśniki, polać masłem, posypać tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 15 min.

Nadzienia

I. 2 dag grzybów suszonych, 75 dag kapusty kwaszonej, sól, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 mała cebula (ok. 5 dag), 1 łyżka oleju, 1 łyżka masła

Grzyby wypłukać, namoczyć w szklance wody (2 godz.), ugotować w tej samej wodzie do miękkości, wyjąć z wywaru i drobno pokroić. Kapustę posiekać, zalać wywarem z grzybów, osolić, dodać pieprz i dusić pod przykryciem ok. 50 min. Cebulę drobno pokroić i poddusić na oleju nie rumieniąc. Dobrze odparowaną kapustę wymieszać na patelni z cebulą i grzybami i smażyć ok. 15 min. ciągle mieszając. Pod koniec smażenia dodać masło.

Pieczarki oczyścić

II. 50 dag pieczarek (lub innych świeżych grzybów), 2 średnie cebule (ok. 15 dag), 2 łyżki masła (lub margaryny), 1 mała łyżeczka mąki (ok. 1 dag), 1/2 szklanki śmietany, sól, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Pieczarki oczyścić, wypłukać, osączyć, drobno pokroić. Cebule drobno pokroić, poddusić na maśle nie rumieniąc, dodać pieczarki, dusić razem do miękkości (bez przykrycia). Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać do grzybów, osolić, dodać pieprz i dusić, aż masa grzybowa się zagęści.

4 średnie gotowane ziemniaki

III. 1 kg szpinaku surowego (lub mrożonego), 2 łyżki masła, 1/2 szklanki mleka, sól, 2 ząbki czosnku, cukier. Szpinak surowy wypłukać, sparzyć, dobrze osączyć, posiekać (szpinak mrożony rozmrozić i dobrze osączyć). Włożyć do szerokiego rondla, dodać masło i mleko i dusić mieszając, aż szpinak stanie się gęsty. Osolić, wsypać drobno posiekany czosnek i szczyptę cukru, wymieszać.

IV. 4 średnie gotowane ziemniaki (ok. 40 dag), 10 dag białego sera (lub bryndzy), 1 duża cebula (ok. 10 dag), 2 łyżki masła, sól, 1/2 łyżki pieprzu ziołowego

Ziemniaki dokładnie rozetrzeć

Ziemniaki dokładnie rozetrzeć z białym serem. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na maśle na złoty kolor. Wymieszać z masą ziemniaczaną, dodać sól i pieprz. Jeśli zamiast sera użyjemy bryndzy, nadzienia nie solić.

Uwaga. Naleśniki można też zapiec w formie baby. Należy wówczas każdy naleśnik podsmażyć z obu stron, a następnie układać w naczyniu wysmarowanym tłuszczem, płasko jeden na drugim, każdy smarując przygotowanym nadzieniem. Ostatni naleśnik skro- pić roztopionym masłem, posypać tartą bułką lub 2 łyżkami tartego żółtego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec bez przykrycia ok. 30 min. Kroić na trójkątne porcje jak tort.

Leave a Reply

Comment