Mazurek cygański

czwartek Lut 20, 2014

Produkty: 4 jaja, 120 g cukru, 100 g mąki, sok z 1 cytryny, 50 g rodzynków, 50 g orzechów, 50 g migdałów, 50 g skórki pomarańczowej gotowanej w cukrze, 50 g fig, wafle do wyłożenia blachy.

Sposób wykonania. Rodzynki umyć, osuszyć w ście- reczce. Orzechy posiekać niezbyt drobno. Migdały sparzyć, obrać ze skórek, pokrajać. Skórkę pomarańczową i figi pokrajać w drob-ną kostkę.

Jaja wybijać oddzielając żółtka od białek. Utrzeć żółtka z 80 g cukru. Ubić pianę z białek, a pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do żółtek, wymieszać. Do utartych żółtek dodać przesianą mąkę, bakalie, pianę, ostrożnie wymieszać. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną waflem, wyrów-nać. Wstawić do pieczenia do średnio nagrzanego piekarnika.

Mazurek po upieczeniu i ostudzeniu można polukrować lukrem z białka, przygotowanym w następujący sposób: 1 białko, 100 g cukru pudru i łyżeczkę soku z cytryny ucierać w misce aż masa zbieleje i stanie się ciągliwa.

Leave a Reply

Comment