Marchewka z groszkiem

piątek Lut 17, 2012

-50 dag marchewki, 30 dag zielonego groszku, sól, cukier, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła (margaryny). Marchewkę wyszorować, oskrobać, opłukać, pokroić w krążki, zalać małą ilością wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, dodać 1 łyżkę masła i gotować. Pod koniec gotowania dodać opłukany groszek. Oprószyć mąką, zagotować, wymieszać z resztą masła. Podawać z grzankami lub ziemniakami i sadzonym jajkiem.

Kotlety z marchewki, 1 kg marchewki, 2 jajka, 5-1 0 łyżek manny, sól, tarta bułka, olej. Marchewkę wyszorować, oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce. Dodać jajka, mannę, sól, wyrobić. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z ziemniakami z wody i pikantną surówką.

Ogórki z wody, osiem0 dag ogórków, 2/3 szkl. mleka, sól, cukier, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki masła (margaryny), 1 /2 pęczka koperku

Ogórki umyć, obrać, pokroić w grubsze plastry, zalać wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem mleka i cukru. Gotować 5 min, wyjąć, osączyć, posypać zrumienioną bułką tartą, polać stopionym masłem i posypać siekanym koperkiem.

Leave a Reply

Comment