Makowiec

poniedziałek Mar 3, 2014

Produkty: jak na placek drożdżowy oraz 500 g maku, 250 g cukru, 50 g masła, 10 g drożdży, 2 białka, 1 aromat migdałowy, skórka cytrynowa lub pomarańczowa.

Sposób wykonania. Mak przesiać i sparzyć wrzcą wodą na 8-r-lO godzin przed użyciem. Następnie odsączyć mak na sicie i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Do zmielonego maku dodać stopiony tłuszcz, drożdże roztarte z 1 łyżeczką cukru, ubitą pianę z białek, aromat, wymieszać. Przygotować ciasto drożdżowe, podzielić na połowy. Z każdej części uformować prostokąt, wygładzić powierzchnię wałkiem. Rozłożyć równo na każdy prostokąt połowę maku i zwinąć (rys. 26). Makowiec przełożyć do blach wysmarowanych masłem, odstawić do wyrośnięcia. Wy-rośnięte makowce posmarować jajem, upiec.

Wykonaj ciasta drożdżowe wg podanych przepisów. Zwróć uwagę na właściwe przygotowanie rozczynu i ciasta. Oblicz koszt po-szczególnych ciast.

Leave a Reply

Comment