Makaronowy pSacek z bryndzą i selerami

piątek Mar 14, 2014

– 20 dag makaronu suchego typu krajanka (lub ok. 50 dag gotowanego), sól, 2 średnie selery (ok. 35 dag), kwasek cytrynowy, 2 łyżki masła (lub margaryny), 4 łyżki tartego żółtego sera, 1/2 szklanki śmietany (lub mleka), 2 jaja, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 20 dag bryndzy, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Makaron ugotować do miękkości w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą. Selery umyć, obrać, opłukać, pokroić na plastry, zalać osoloną wrzącą wodą, dodać szczyptę kwasku cytrynowego, gotować pod przykryciem ok. 10 min., odcedzić. Makaron wymieszać z masłem, serem i śmietaną roztrzepaną z jajami. Włożyć do szerokiego naczynia (np. tortow- nicy) wysmarowanego tłuszczem, wyrównując powierzchnię i tworząc rant po bokach (grubość placka powinna wynosić ok. 11/2 cm).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 15 min. Wyjąć, ułożyć na wierzchu selery, posypać bryndzą, polać ketchupem i piec jeszcze ok. 15 min. Po wyjęciu posypać natką.

Leave a Reply

Comment