Makaronowy placek z jajami i papryką

poniedziałek Mar 17, 2014

– 4 jaja, 20 dag makaronu suchego typu krajanka (lub ok. 50 dag gotowanego), sól, – 5 łyżek tartej bułki, 1/2 szklanki kefiru, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, – 2 łyżki oleju, 1 /4 łyżeczki pieprzu ziołowego, 2 strąki papryki konserwowej, 2 serki topione (20 dag)

Ugotować 2 jaja na twardo, obrać. Makaron ugotować do miękkości w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą, wymieszać z 3 łyżkami tartej bułki i kefirem rozbitym z 2 surowymi jajami. Włożyć do szerokiego naczynia (np. tortownicy) wysmarowanego tłuszczem, wyrównując powierzchnię i tworząc rant po bokach (grubość placka powinna wynosić ok. 11/2 cm). Skropić olejem (1 łyżka). Na tym ułożyć posiekane jaja, posypać pieprzem, pokryć plastrami pokrojonej papryki, a następnie plasterkami serka i skropić resztą oleju. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec bez przykrycia ok. 30 min.

Leave a Reply

Comment