Makaronowy placek z cebulą i serem

wtorek Lut 25, 2014

– 20 dag makaronu suchego typu krajanka (lub ok. 50 dag gotowanego), sól, 3 łyżki masła roślinnego, 1/2 szklanki śmietany (lub mleka), 2 jaja, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 1/2 szklanki zagęszczonego przecieru pomidorowego), 1/2 łyżeczki tymianku (lub sproszkowanej słodkiej papryki, lub lebiodki – origano), 2 średnie cebule (ok. 15 dag), 1 łyżka oleju, 20 dag tartego wędzonego sera

Makaron ugotować do miękkości w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą, wymieszać z 2 łyżkami masła i śmietaną rozbitą z jajami. Włożyć do szerokiego naczynia (np. tortownicy) wysmarowanego tłuszczem, wyrównując powierzchnię i tworząc rant po bokach (grubość placka powinna wynosić ok. 1 1/2 cm). Posmarować placek koncentratem pomidorowym i posypać tymiankiem. Na tym położyć krążki cebuli podduszonej na oleju i posypać serem. Posypać wiórkami pozostałego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec bez przykrycia ok. 20 min.

Leave a Reply

Comment