Makaron z żółtym serem i cebulą

poniedziałek Mar 3, 2014

– 25 dag makaronu suchego (lub ok. 60 dag gotowanego), sól, 20 dag tartego ostrego sera żółtego, 4 średnie cebule (ok. 30 dag), 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego (lub przyprawy myśliwskiej), 1/2 szklanki śmietany, 1/2 łyżeczki płynnej przyprawy do zup, 1 łyżka masła (lub margaryny)

Makaron ugotować na półmiękko w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Ser wymieszać z makaronem (zostawiając 2 łyżki). Cebule pokroić na plasterki, ułożyć jedną warstwę plasterków na dnie głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, posypać częścią pieprzu. Na tym ułożyć warstwami na przemian makaron i plasterki cebuli posypanej pieprzem na wierzchu powinna być warstwa makaronu. Polać śmietaną wymieszaną z przyprawą do zup, posypać 2 łyżkami sera i wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec bez przykrycia ok. 60 min. (na 15 min. przed końcem pieczenia obniżyć nieco temperaturę).

Leave a Reply

Comment