Makaron z serkiem waniliowym

czwartek Mar 20, 2014

– 25 dag makaronu suchego (lub ok. 60 dag gotowanego), sól, 2 homogenizowane serki waniliowe (lub 40 dag twarogu utartego z 5 łyżkami cukru i 1 torebką cukru waniliowego), 2 jaja, 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 2 łyżki tartej bułki, 3 łyżki masła

Makaron ugotować na półmiękko w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Serki waniliowe wymieszać z jajami i posiekaną skórką pomarańczową. Głębokie naczynie wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Układać makaron i serek warstwami, tak aby pierwszą i ostatnią warstwę stanowił makaron. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec pod przykryciem ok. 40 min.

Leave a Reply

Comment