Makaron z serkiem homogenizowanym

piątek Mar 14, 2014

– 1 ketchupem

– 25 dag makaronu suchego (lub ok. 60 dag gotowanego), sól, 2 średnie cebule (ok. 15 dag), 3 łyżki masła (lub margaryny), 3 łyżki ketchupu, 2 opakowania serka homogenizowanego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia,

– 2 łyżki tartej bułki (lub otrębów), 1 łyżka posiekanego szczypiorku. Makaron ugotować na półmiękko w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć. Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach masła nie rumieniąc, dodać ketchup, zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z serkami, a następnie z makaronem i posiekanym czosnkiem. Włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego 1 łyżką tartej bułki. Posypać pozostałą tartą bułką i wiórkami z pozostałego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec pod przykryciem ok. 30 min. Po wyjęciu posypać szczypiorkiem.

Leave a Reply

Comment