Makaron z pomidorami

poniedziałek Mar 24, 2014

– 25 dag makaronu suchego (lub ok. 60 dag gotowanego), sól, 2 strąki papryki świeżej (lub konserwowej), 2 duże cebule (ok. 20 dag), 8 średnich, twardych, mięsistych pomidorów świeżych (ok. 60 dag lub tyle samo mrożonych), 1 szklanka śmietany,

– 3 jaja, sproszkowana bazylia (lub estragon), 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1 łyżka tartej bułki, 15 dag żółtego sera, 1 łyżka masła (lub margaryny)

Makaron ugotować na półmiękko w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć. Papryki przepołowić, oczyścić z nasion, pokroić w paski, (konserwowe wyjąć z zalewy i osączyć). Cebule pokroić na półplasterki, wymieszać z papryką, wlać 1/4 szklanki wody i dusić 5 min. pod przykryciem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na plastry. Śmietanę rozbełtać z jajami, przyprawić solą i bazylią. Makaron włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką, nałożyć na wierzch podduszoną paprykę z cebulą oraz plastry pomidorów, zalać przygotowanym sosem śmietanowo-jajecznym. Pokryć cienko pokrojonym lub startym serem i posypać wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec pod przykryciem ok. 30 min.

Leave a Reply

Comment