Makaron z jajami sadzonymi

wtorek Lut 11, 2014

– 20 dag makaronu suchego (nitki lub inny cienki), 1 duża cebula (ok. 10 dag), 2 łyżki oleju (lub tłuszczu ze stopionego boczku wędzonego), 3 łyżki ketchupu, 2 szklanki rosołu (może być z kostki), 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 4 jaja, sól,

– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (lub 1 łyżeczka posiekanych listków świeżej bazylii czy rzeżuchy, lub szczypta sproszkowanej papryki)

Makaron połamać na kawałki długości ok. 5 cm. Cebulę pokroić na półkrążki. Do rondla wlać olej, usmażyć na nim cebulę na jasnozłoty kolor. Włożyć makaron (suchy!) i przyrumienić go na jasnobrązowo, ciągle mieszając. Wlać ketchup i dalej mieszać, aż zostanie wchłonięty przez makaron. Zalać rosołem i gotować bez przykrycia, dopóki makaron nie zmięknie. Na dnie szerokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem ułożyć makaron, zrobić w nim 4 zagłębienia, wbić w nie jaja, uważając, aby żółtko się nie rozlało, osolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec bez przykrycia ok. 1 5 min. Po wyjęciu posypać natką.

Leave a Reply

Comment