Makaron z jabłkami

piątek Mar 21, 2014

– 25 dag makaronu suchego (lub ok. 60 dag gotowanego), sól, 5 średnich jabłek (ok. 50 dag), 4 łyżki cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 2 łyżki tartej bułki

Makaron ugotować na pótmiękko w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na cienkie plasterki. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon, wymieszać z makaronem. Włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec pod przykryciem ok. 40 min.

Leave a Reply

Comment