Makaron z grzybami i jajami (po nellsońsku)

czwartek Lut 13, 2014

– 2 dag grzybów suszonych (lub 20 dag pieczarek), 20 dag makaronu suchego (lub ok. 50 dag gotowanego), sól, 2 średnie cebule (ok. 15 dag), 2 łyżki masła (lub margaryny), 4 jaja, 10 dag tartego żółtego sera, 1 /2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1 szklanka śmietany, 1 ogórek kwaszony (ok. 10 dag)

Grzyby wypłukać, namoczyć w szklance wody (2 godz.), ugotować do miękkości w tej samej wodzie, odcedzić (wywaru nie wylewać), pokroić w paski. (Pieczarki oczyścić, wypłukać, osączyć, pokroić na plasterki). Makaron ugotować do miękkości w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą. Cebule pokrojone na plasterki poddusić na maśle nie rumieniąc, dodać grzyby, dusić razem ok. 5 min. Dodać makaron, wymieszać. Jaja ugotować na twardo, obrać, posiekać, wymieszać z makaronem. Dodać połowę sera, sól i pieprz, wymieszać. Włożyć do głębokiego, wysmarowanego tłuszczem naczynia, polać śmietaną wymieszaną z 1/2 szklanki wywaru z grzybów, osolić, posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec bez przykrycia ok. 20 min. Po wyjęciu posypać obranym ze skórki, drobno posiekanym ogórkiem kwaszonym.

Leave a Reply

Comment