Makaron z gruszkami

środa Mar 12, 2014

– 25 dag makaronu suchego (lub ok. 60 dag gotowanego), sól, 4 jaja, 4 łyżki cukru, – 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu, 1 szklanka mleka,

– 2 łyżki rodzynków, 6 średnich gruszek (ok. 75 dag), 11/2 łyżki soku cytrynowego, – 2 łyżki masła (lub margaryny), 1 łyżka tartej bułki, 1/2 szklanki soku owocowego (malinowy, wiśniowy)

Makaron ugotować na półmiękko w lekko osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć. Jaja utrzeć (lub zmiksować) na krem z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, dodać mleko, wymieszać. Dodać wypłukane rodzynki (1 łyżka), wymieszać. Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Skropić sokiem cytrynowym (1 łyżka), aby nie sczerniały. Połowę makaronu włożyć do głębokiego, dość szerokiego naczynia (np. tortownicy) wysmarowanego masłem (1 łyżka) i wysypanego tartą bułką. Na makaronie ułożyć w kształcie rozety połowę gruszek (12 ćwiartek). Przykryć resztą makaronu. Na wierzchu ułożyć rozetę z pozostałych gruszek (12 ćwiartek). Posypać pozostałymi rodzynkami. Zalać przygotowanym sosem mleczno-jajecznym. Posypać cieniutkimi plasterkami pozostałego masła (1 łyżka). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 30 min. Po wyjęciu polać ciepłym sokiem owocowym z dodatkiem 1/2 łyżki soku cytrynowego.

Leave a Reply

Comment