Makaron z cebulą i jabłkami

sobota Mar 22, 2014

– 20 dag suchego makaronu typu krajanka (lub ok. 50 dag gotowanego), sól, 2 duże cebule (ok. 20 dag), 2 łyżki masła (lub margaryny), 2 średnie jabłka (ok. 20 dag), starta gałka muszkatołowa (lub 1 łyżeczka curry), 1/2 szklanki śmietanki, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 3 łyżki tartego żółtego sera

Makaron ugotować na półmiękko w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć. Cebule drobno posiekać i poddusić na maśle nie rumieniąc. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, włożyć do cebuli, chwilę razem przesmażyć, zdjąć z ognia, posypać szczyptą gałki muszkatołowej, osolić. Wymieszać z makaronem i śmietaną. Włożyć do głębokiego naczynia wysmaro-wanego tłuszczem i posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec bez przykrycia ok. 20 min.

Leave a Reply

Comment