Makaron z bryndzą i przecierem pomidorowym

czwartek Lut 6, 2014

– 25 dag makaronu suchego (lub ok. 60 dag gotowanego), sól, 1 szklanka przecieru pomidorowego (z 50-60 dag pomidorów), 2 łyżki oleju, 1 /4 łyżeczki słodkiej papryki (lub szczypta bazylii), 20-25 dag bryndzy, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1 łyżka tartej bułki, 2 łyżki masła roślinnego

Makaron ugotować na półmiękko w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć. Polać przecierem pomidorowym rozmieszanym z olejem i papryką. Zostawić

– 2 łyżki bryndzy, resztę wymieszać z makaronem. Włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką. Posypać kawałeczkami pozostawionej bryndzy i wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 30 min.

Leave a Reply

Comment