Łazanki z kapustą

wtorek Mar 25, 2014

Ciasto: 50 dag mąki, 3 jaja, sól, 1 łyżka oleju, 3-4 łyżki wody. Masa: 1 mała główka białej kapusty (ok. 70 dag), sól, 2 duże cebule (ok. 20 dag), 3 łyżki masła (lub margaryny), 1 /2 łyżeczki pieprzu ziołowego, roztarty liść laurowy, 5 sproszkowanych ziaren angielskiego ziela, 5 sproszkowanych ziaren jałowca, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 2 łyżki tartej bułki

Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, jaja wybić ze skorupek na spodeczek, dodać do mąki, osolić, wlać olej i zagnieść elastyczne, lecz dość twarde ciasto, dodając potrzebną ilość wody. Dobrze wyrobić ręką. Odstawić na 15 min. pod przykryciem. Rozwałkować na 3-4 bardzo cienkie placki, przesuszyć, posypać mąką, kroić na paski ok. 1 cm. Składać po kilka pasków i kroić w poprzek na kwadraciki, rozrzucić po stolnicy przesypując mąką, przesuszyć.

Łazanki wrzucić do dużej ilości (3 I) osolonej wrzącej wody i gotować bez przykrycia ok. 10 min. Gdy będą prawie miękkie odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć. Kapustę pokroić na części i ugotować w osolonej wrzącej wodzie na półmiękko. Odcedzić, osączyć, drobno pokroić. Cebule drobno pokroić, zrumienić na maśle, dodać kapustę, dusić razem ok. 10 min. Dodać pieprz, liść laurowy, angielskie ziele, jałowiec, osolić, wymieszać z łazankami. Włożyć do wysmarowanego tłuszczem głębokiego naczynia, posypać tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 20 min., aż do zrumienienia się bułki.

Leave a Reply

Comment