Kwas z buraków

środa Mar 19, 2014

Produkty: 1 kg buraków, 1,5 litra wody, 1 łyżeczka cukru, 1 ząbek czosnku, skórka razowego chleba. Sposób wykonania. Umyte buraki obrać, pokrajać w niezbyt grube krążki lub cząstki, ułożyć do kamiennego garnka

dokładnie wymytego i wyparzonego. Zalać buraki przegotowaną letnią wodą, dodać cukier, skórkę chleba i pokrajany na cienkie wiórki czosnek. Garnek przykryć kawałkiem gazy i pozostawić w temperaturze ok. 20°C. Przy zachowaniu właściwej temperatury, w wyniku procesu fermentacji mlekowej kwas powinien hyć gotowy do użytku po 4-^5 dniach. Nie użyty w całości kwas można zlać do czystych butelek, zakorkować i przechować przez 10-M5 dni w chłodnej spiżarni lub piwnicy. Kwas z buraków może być wykorzystany jako napój lub jako środek zakwaszający barszcz z buraków czysty lub podprawiony.

Leave a Reply

Comment