Kukurydziane płatki z warzywami

czwartek Lut 13, 2014

– 3 średnie marchwie (ok. 20 dag), 1 maty seler (ok. 15 dag), 2 średnie pory (ok. 20 dag), 4 łyżki masła (lub margaryny), sól, 4 szklanki płatków kukurydzianych (ok. 20 dag), 2 szklanki mleka, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku (lub koperku), 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 3 łyżki tartego ostrego sera żółtego

Marchew oczyścić, opłukać, pokroić drobno, włożyć do rondelka, zalać kilkoma łyżkami wody i gotować ok. 10 min. Seler wyszorować, obrać, opłukać, drobno pokroić. Pory oczyścić, umyć i również pokroić. Seler i pory włożyć do marchwi, dodać połowę masła, osolić, udusić razem na półmiękko. Płatki kukurydziane wsypać do wrzącego mleka, gotować mieszając na małym ogniu ok. 5 min., przestudzić, wymieszać dobrze z warzywami, majonezem i połową szczypiorku. Osolić do smaku. Włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Posypać serem i wiórkami pozostałego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 20 min. Po wyjęciu posypać pozostałym szczypiorkiem.

Leave a Reply

Comment