Kukurydziane płatki z jeżynami i jabłkami

sobota Lut 15, 2014

– 3 średnie jabłka (ok. 30 dag), sok z cytryny, 20 dag jeżyn (lub porzeczek), 4 łyżki cukru, – 4 łyżki masła (lub margaryny), 2 łyżki słodkiego soku owocowego, 2 szklanki płatków kukurydzianych

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny, włożyć do miski. Jeżyny oczyścić, opłukać, wymieszać z jabłkami, dodać cukier i 1/2 szklanki wody, wymieszać. Włożyć do szerokiego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na ok. 30 min. Do rondla włożyć masło (lub margarynę), dodać sok owocowy, wymieszać i rozpuścić na małym ogniu. Dodać 2 szklanki płatków kukurydzianych i mieszać, aż będą dokładnie pokryte gęstym sosem z masła i syropu. Rozsmarować tak przyrządzone płatki na wyjętych z piekarnika owocach i wstawić ponownie do piekarnika. Piec bez przykrycia ok. 30 min. w temperaturze ok. 180°C.

Leave a Reply

Comment