Kukurydza z wody

wtorek Wrz 25, 2012

-osiem kaczanów młodej kukurydzy (ok. 1,5 kg), sól, cukier, 10 dag masła Kaczany kukurydzy oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą z dodatkiem soli i cukru, ugotować. Miękkie kaczany odcedzić i natychmiast podawać z surowym masłem i solą.

Kukurydza „Pop-corn”, osiem0 dag ziaren świeżej kukurydzy, 1/2 szkl. oleju, sól lub cukier puder. Rozgrzać olej, wrzucić ziarna kukurydzy i gotować pod przykryciem, aby ziarna popękały. Wyjąć łyżką cedzakową, posolić lub oprószyć cukrem pudrem.

Kapusta biała (włoska) z wody, 1 główka kapusty (ok. 1 kg), sól, cukier, 3 łyżki masła (margaryny), 3 łyżki tartej bułki. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Zalać wrzącą, osoloną wodą, dodać cukier, ugotować, odcedzić. Polać stopionym masłem i posypać zrumienioną tartą bułką.

Leave a Reply

Comment