Kukurydza z białym serem i cebulą

sobota Lut 1, 2014

– 3 szklanki kukurydzy konserwowej lub świeżej (tę ilość uzyskuje się z 8-9 kaczanów), – 2 jaja, 3 łyżki śmietany, 40 dag sera twarogowego (lub bryndzy), 2 łyżki mąki, tymianek (lub bazylia, lub curry), sól, 2 średnie cebule (ok. 15 dag), 4 łyżki masła,

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia. Kukurydzę konserwową raz zagotować w zalewie i odcedzić, a ku-kurydzę świeżą (młodą) wyłuskać. Jaja dobrze roztrzepać ze śmietaną, połączyć z serem, mąką i szczyptą tymianku, osolić, utrzeć dokładnie (lub zmiksować). Cebule drobno pokroić, przesmażyć na 1 łyżce masła nie rumieniąc, wymieszać z koncentratem pomidorowym, osolić, ułożyć na dnie głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Na cebuli rozmieścić kukurydzę, polewając roztopionym masłem (2 łyżki). Na kukurydzy ułożyć masę serową, wyrównać, posypać wiórkami masła (1 łyżka). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 30 min. Ser powinien być lekko zrumieniony.

Leave a Reply

Comment