Kotlety ziemniaczane

sobota Mar 17, 2012

-1 kg ziemniaków, 1/2 szkl. mąki, 2 jajka, 1/2 cebuli, sól, pieprz, tarta bułka, olej do smażenia. Ziemniaki wyszorować, opłukać i ugotować. Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki i zemleć. Dodać mąkę, jajka, startą na tarce cebulę, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Na podsypanej mąką stolnicy uformować kotlety, na stronie zewnętrznej zrobić kratkę tępą stroną noża, obtaczać w tartej bułce i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać z surówką z warzyw i sosem pomidorowym, grzybowym lub korniszonowym.

Kotlety z ziemniaków i sera, siedem0 dag ziemniaków, 30 dag białego sera, 1 szkl. tartej bułki, 2 jajka, 1 cebula, 1 łyżka oleju, sól, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, olej do smażenia

Ziemniaki wyszorować, opłukać, ugotować, odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki i razem z serem przepuścić przez maszynkę. Dodać tartą bułkę, jajka, siekaną cebulę podsmażoną na tłuszczu, sól, siekaną natkę i dokładnie wyrobić. Na podsypanej mąką stolnicy uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć z dwu stron na jasnozłoty kolor. Podawać z surówką z warzyw i ostrym sosem.

Leave a Reply

Comment