Kotlety z soi

czwartek Paź 11, 2012

-20 dag soi (1 szkl.), 1 mała bułka czerstwa, 1/2 szkl. mleka, 2 dag suszonych grzybów, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 1 jajko, natka pietruszki, sól, pieprz 1 jajko, tarta bułka, olej do smażenia

Soję przebrać, opłukać, namoczyć. Po kilku godzinach ugotować w tej samej wodzie, odcedzić, osączyć i przepuścić przez maszynkę. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć. Grzyby opłukać, ugotować w niewielkiej ilości wody, osączyć, posiekać. Natkę pietruszki posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu. Do soi dodać bułkę, grzyby, cebulę, jajko, sól i pieprz. Formować kotlety, panierować w jajku i dwukrotnie w tartej bułce. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ziemniakami i z surówką lub z sosem chrzanowym.

Skorzonera z wody z masłem (a la szparagi), osiem0 dag skorzonery, sól, cukier, 2 łyżki masła (margaryny), 2-3 łyżki tartej bułki

Oczyścić korzenie skorzonery, opłukać, włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru i ugotować. Odcedzić, polać stopionym masłem i posypać zrumienioną tartą bułką.

Leave a Reply

Comment