Kotlety z soczewicy

środa Lip 18, 2012

-2 szkl. soczewicy, 1 cebula, 2 łyżki margaryny, 1 jajko, 1 bułka, kilka łyżek mleka, sól, pieprz, tarta bułka i olej do smażenia. Soczewicę umyć, namoczyć i ugotować do miękkości, osączyć. Przepuścić przez maszynkę razem z rozmoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Do masy dodać podsmażoną na tłuszczu cebulę, jajko, sól, pieprz, wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z obu stron. Podawać z ziemniakami i pikantną surówką.

Purée z soi, cztery0 dag soi (2 szkl.), sól, 1 cebula, 2 łyżki margaryny. Soję przebrać, opłukać, namoczyć. Po kilku godzinach ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli, odcedzić, przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu i polać nią soję. Podawać z jajkami sadzonymi na grzankach i pikantną surówką.

cztery0 dag soi (2 szkl.), sól, 1 cebula, 2 łyżki margaryny, 1 łyżka mąki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, majeranek, czosnek, natka pietruszki. Soję przebrać, opłukać, namoczyć. Po kilku godzinach ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli, odcedzić. Cebulę obrać, posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę, dodać mąkę, zrumienić, rozprowadzić wywarem z soi, dodać koncentrat pomidorowy. Wlać do soi. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i majerankiem. Podawać posypaną siekaną natką z pieczywem.

Leave a Reply

Comment