Kotlety z kapusty i fasoli

niedziela Paź 7, 2012

-siedem0 dag kapusty, 20 dag fasoli, 1 cebula, 3-cztery łyżki oleju, 1 jajko, sól, pieprz, tarta bułka do panierowania, tłuszcz do smażenia

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odcisnąć. Wypłukaną i namoczoną poprzedniego dnia fasolę ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, odcedzić. Kapustę i fasolę przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać do masy. Wymieszać masę z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Podawać z pikantną surówką.

Kapusta biała w cieście, 1 główka kapusty (ok. 1 kg), sól, pieprz ciasto: 1 szkl. mąki, 2 jajka, 1 łyżka oleju, tłuszcz do smażenia

Kapustę oczyścić, opłukać, czubkiem ostrego noża wyciąć głąb, włożyć do wrzącej, osolonej wody i ugotować. Odcedzić, osączyć, podzielić na cząstki (jak pomarańczę). Oprószyć solą i pieprzem, wbić na widelec i maczać w cieście z mąki, jajek i oleju. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ziemniakami.

Leave a Reply

Comment