Kotlety z fasoli

czwartek Lip 5, 2012

cztery0 dag fasoli, 3/cztery I wody, 2 cebule, 3 łyżki oleju, 10 dag tartej bułki, 2 jajka, sól, pieprz, majeranek, 1-2 białka, tłuszcz do smażenia

Fasolę opłukać, zalać zimną wodą. Po kilku godz. ugotować w tej samej wodzie, soląc pod koniec gotowania, odcedzić, przepuścić przez maszynkę. Obrane cebule posiekać, zeszklić na oleju. Do fasoli dodać cebulę, połowę tartej bułki, jajka, sól, pieprz, majeranek. Masę dokładnie wyrobić, formować kotlety, otaczać w białku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ostrym sosem i surówką z warzyw.

Zielony groszek z wody, cztery0 dag zielonego groszku, sól, cukier, 2 tyżki masła (margaryny). Groszek opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować z dodatkiem soli i cukru, odcedzić. Przed podaniem polać masłem.

Leave a Reply

Comment