Keks

poniedziałek Lut 10, 2014

Produkty: 200 g mąki, 100 g masła, 4 jaja, 1/3 laski wanilii, 150 g cukru, 100 g skórki pomarańczowej gotowanej w cukrze, 50 g rodzynków, 50 g fig, 20 g tłuszczu do posmarowania pergaminu, 1 arkusz pergaminu lub folii aluminiowej.

Sposób wykonania. Wąską wysoką blachę wyłożyć pergaminem, posmarować papier tłuszczem. Rodzynki i figi umyć i osączyć z wody, a następnie osuszyć na ściereczce, skórkę poma-rańczową i umyte figi pokrajać w słupki. Rozdrobnione owoce oprószyć mąką. Ciasto przygotować ręcznie lub mechanicznie. Do gotowego ciasta dodać oprószone mąką owoce, ostrożnie wymie-szać, wyłożyć do przygotowanej formy, wstawić do pieczenia. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia w formie. Przed podaniem wyjąć z formy, zdjąć pergamin, pokrajać.

Leave a Reply

Comment