Kasza manna z miodem

sobota Mar 15, 2014

– 1 szklanka kaszy manny, 1 szklanka wody, 2 szklanki mleka, 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, – 1 łyżka rodzynków, 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej (lub posiekanych orzechów włoskich), 1 łyżka tartej bułki, 3 łyżki miodu

Kaszę wsypać do rondelka z wodą wymieszaną z 1 szklanką mleka, zagotować mieszając. Dodać pozostałą szklankę mleka i gotować

– 10 min. Zdjąć z ognia, ostudzić. 2 łyżki masła zmiksować (lub utrzeć) z 3 łyżkami cukru. Dodać ostudzoną kaszę, wymieszać. Dodać wypłukane rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać. Głębokie naczynie wysmarować pozostałym masłem (1 łyżka), wysypać tartą bułką, włożyć kaszę, posmarować miodem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec pod przykryciem ok. 20 min.

Leave a Reply

Comment