Kasza manna z agrestem

wtorek Lut 4, 2014

– 1 szklanka kaszy manny (ok. 20 dag), 1 szklanka wody, 2 szklanki mleka, 3 łyżki masła, – 3 łyżki cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 2 jaja, 1 łyżka tartej bułki, 50 dag agrestu, 1 łyżka dowolnych konfitur

Kaszę wsypać do rondelka z wodą wymieszaną z 1 szklanką mleka, zagotować mieszając. Dodać pozostałą szklankę mleka i gotować

– 10 min. Zdjąć z ognia, ostudzić. 2 łyżki masła utrzeć z cukrem na pianę, dodać cukier waniliowy, żółtka i ucierać ok. 10 min. Dodać ostudzoną kaszę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do kaszy, wymieszać. Głębokie naczynie wysmarować pozostałym masłem, wysypać tartą bułką, ułożyć w nim połowę kaszy, rozmieścić na niej agrest, przykryć pozostałą kaszą, na wierzchu ułożyć resztę agrestu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec bez przykrycia ok. 20 min. Po wyjęciu posmarować konfiturą.

Leave a Reply

Comment