Kapusta kiszona zasmażana

czwartek Kwi 19, 2012

-osiem0 dag kiszonej kapusty, 1 cebula, 2-3 tyżki oleju, 1 tyżka mąki, sól, pieprz 1 liść laurowy. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, zalać małą ilością wrzącej wody, dodać liść laurowy, sól, pieprz i ugotować. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu z mąką, rozprowadzić zimnym wywarem, wlać do kapusty, zagotować. Podawać z ziemniakami.

Kapusta kiszona z grzybami, osiem0 dag kiszonej kapusty, 2 dag suszonych grzybów, 1 cebula, 3 łyżki oleju, 1 łyżka mąki, sól, pieprz. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, zalać małą ilością wrzącej wody i ugotować. Grzyby umyć, ugotować w małej ilości wody, odcedzić i drobno pokroić. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu z mąką, rozprowadzić wywarem z grzybów, wlać do kapusty, dodać grzyby, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami.

Kapusta kiszona z grochem, siedem0 dag kiszonej kapusty, 10 dag grochu, 1 cebula, 3 łyżki oleju, 1 łyżka mąki, sól, pieprz

Groch opłukać, namoczyć na kilka godz. w letniej wodzie i w tej samej wodzie ugotować. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, zalać matą ilością wrzącej wody i ugotować. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić z mąką na tłuszczu, rozprowadzić wywarem, wlać do kapusty, dodać groch, dokładnie wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.

Leave a Reply

Comment