Kapusta czerwona zasmażana

środa Kwi 4, 2012

-1 mała główka czerwonej kapusty, sól, cukier, 1 cebula, 3 łyżki tłuszczu (olej, margaryna), 1 łyżka mąki, ocet winny (kwasek cytrynowy), pieprz

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, posiekać, ugotować w małej ilości wody z dodatkiem soli i cukru. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu, dodać mąkę, zrumienić, rozprowadzić zimnym wywarem, wymieszać z kapustą, zakwasić, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kapusta czerwona z winem, 1 mala główka czerwonej kapusty, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 mały seler, 3 łyżki oleju, 2 jabłka, 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka mąki, sól, cukier, pieprz,

-2 goździki, ocet winny. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, cienko poszatkować. Pietruszkę, seler, jabłka obrać, pokroić w zapałki. Cebulę obrać, posiekać, jarzyny, jabłka i cebulę zasmażyć na 2 łyżkach tłuszczu, włożyć do kapusty, wlać wino, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Pozostały tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać do kapusty, zagotować i doprawić do smaku.

Leave a Reply

Comment