Kapusta biała z rodzynkami

czwartek Lut 16, 2012

-1 gtówka kapusty (ok. 1 kg), 1-2 łyżki masta (margaryny), 1 cebula, 10 dag rodzynków, sól, cukier, pieprz, sok cytrynowy (kwasek cytrynowy)

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, drobno poszatkować, włożyć do rondla, dodać tłuszcz, drobno posiekaną cebulę i sparzone na sicie rodzynki. Zalać niewielką ilością wrzącej wody i dusić, aż kapusta stanie się miękka. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym.

Kapusta biała duszona, 1 główka kapusty (ok. 1 kg), 2 cebule, 3 łyżki masła (margaryny), sól, cukier, kminek, ocet winny (kwasek cytrynowy)

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować. Cebule obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu, dodać kapustę, posolić, oprószyć kminkiem i zasmażyć często mieszając. Wlać kilka łyżek wody i dusić, aż stanie się miękka. Doprawić do smaku.

Leave a Reply

Comment