Kapusta biała w drożdżowym cieście

środa Gru 5, 2012

ciasto: 3 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, czteryłyżki masła (margaryny), 1 szkl. mleka, sól, cztery jajka, cztery dag drożdży farsz: 1 mała główka kapusty (50-siedem5 dag), 5 łyżek margaryny, 2 cebule, sól, pieprz, kminek, 2-3 jajka tłuszcz do blachy

Przygotować ciasto: z kilku łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru, drożdży i części letniego mleka przygotować rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać utarte z cukrem żółtka, pozostałą mąkę, mleko, pianę ubitą z białek, sól i wyrabiać ciasto tak długo, aby odstawało od ręki. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, poszatkować i udusić w rondlu z dodatkiem tłuszczu i posiekaną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Do

letniej masy dodać niezbyt drobno posiekane jajka na twardo. Natłuszczoną blachę wyłożyć ciastem, wstawić do gorącego piekarnika, a gdy nieco podrośnie (ok. 20 min), pokryć farszem kapuścianym i piec jeszcze 35-cztery5 min. Podawać na ciepło.

Leave a Reply

Comment