Kapusta biała młoda (włoska młoda) ze śmietaną

sobota Paź 20, 2012

-1 główka kapusty (ok. 1 kg), sól, cukier, kminek, 1 łyżka mąki, 1 /2 szkl. kwaśnej śmietany, kwasek cytrynowy. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować. Zalać małą ilością wrzącej, osolonej wody, dodać cukier, kminek, ugotować, zaprawić śmietaną rozmieszaną z mąką. Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym.

Kapusta biała z jabłkami (pomidorami), 1 główka kapusty (ok. 1 kg), 2-3 jabłka, sól, cukier, 1 średnia cebula, 3 łyżki margaryny, 1 łyżka mąki

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować. Zalać wrzącą, osoloną wodą, dodać cukier, ugotować, odparować. Jabłka obrać, utrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z kapustą, zagotować. Z tłuszczu i mąki przygotować zasmażkę z dodatkiem posiekanej cebuli, zaprawić kapustę. W ten sam sposób można przygotować kapustę z 2-3 pomidorami pokrojonymi w ósemki lub 2-3 łyżkami przecieru pomidorowego.

Leave a Reply

Comment